Vadeli Kümes Kurulumu İçin Fiyat Alınız

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Yazar admin 25/10/2021 1 Yorum

Tavuk ve tavuk yumurtası tüketiminin her geçen gün artış göstermesi yeni iş kurmak isteyen kişileri tavuk çiftliği kurmaya yönlendirir. Tavuk çiftliği açmayı amaçlayan kişilerin gerekli prosedürleri yerine getirerek üretim ve satışa başlamaları mümkün olur. Ancak bunun için tavuk çiftliğinin nasıl kurulacağı ve maliyeti gibi bilgilerin edinilmesi gerekir. Çiftliğin kurulumu hakkında bilinmesi gereken bilgiler şunlardır; 

 

 

 

Tavuk Çiftliği Nedir?
 

Tavuk çiftliği en genel anlamıyla içerisinde tavukların bulunduğu çiftliktir. Bu çiftliklerde tavuklar yaşam sürerler ve çiftliğin kurulma amacını gerçekleştirmek için kullanılırlar. Tavuk çiftliklerinin var olma amacı tavukların yaşam sürmesinden daha kapsamlıdır. Çünkü bu tür çiftlikler insanların tüketimi için ihtiyaç duyulan beyaz etin ve yumurtanın elde edilmesi sağlama amacı taşırlar. Bu nedenle tavuk çiftlikleri kurulurken tavukların en iyi şekilde yetiştirilmesi, tavuk eti ve yumurta üretiminin maksimum oranda olması amacını taşırlar.

Tavuk çiftliklerinde başta tavuk olmak üzere ördek, kaz ve hindi gibi tavuk familyasında bulunan hayvanların yetiştirilmesi de mümkündür. Ayrıca çiftliklerde farklı amaçlar için geliştirilmiş olan tavuk türlerinin yetiştirilmesi mümkündür. Bu nedenle çiftlik kurulum aşamasına geçmeden önce tavuk türünün belirlenmesi gerekir.

 

 

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?
 

Tavuk çiftliği kurulumu gerçekleştirmek için çiftlik kurmayı düşünen kişilerin kapsamlı çalışma ve planlama yapmaları gerekir.

Tavuk çiftliği kurmak için yapılması gerekenler şunlardır;

  • İlk olarak tavuk çiftliğinin kurulması için bir plan hazırlanır. Bu plana göre yapılması gereken işlemler adım adım yerine getirilebilir.
  • Tavuk çiftliğinin hangi amaçla açılacağı belirlenir. Bunlar tavuk yetiştiriciliği, tavuk eti üretimi, yumurta üretimi ve tavuk ürünleri üretimi gibi amaçlardır.
  • Yetiştirilecek tavuk cinsi belirlenir. Lohman Brown, Rhode Island Red, Ligorin ve Ataks gibi.
  • Çiftliğin kurulacağı arazi belirlenir ve arazinin tavuk yetiştirmeye uygun olup olmadığının araştırılması yapılır.
  • Tavukların barınma alanı belirlenir. Follukta yaşam veya gezen tavuk seçimi yapılır.
  • Kafes, kümes, tünek, yumurta tablası, atık toplama sistemi, havalandırma ve aydınlatma sistemi, kuvöz ve suluk gibi çiftlikte kullanılacak malzemeler alınır.
  • Tavukların hangi yemle besleneceği belirlenir ve yem alımı yapılır.
  • Tavuk çiftliği büyük kapasiteye sahip olacaksa personel alımı yapılır. Bunun için öncelikle hangi alanda personele ihtiyaç duyulduğu belirlenmelidir.
  • Çiftlik için gerekli sermaye edinilir. Kişisel imkanlarla sermaye bulunamıyorsa devlet desteklerine başvurulabilir.

Kişilerin tüm bu işlemleri kendi imkan ve çalışmalarıyla yapmaları uzun süre alır. Bu nedenle anahtar teslim tavuk çiftliği kurumu hizmetlerinden yararlanılabilir. Böylelikle isteklerin iletilmesiyle zahmetsiz olarak çiftliğin kurulması sağlanabilir. Bunun için talep edilen ücretin verilmesi yeterli olur.

 

 

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti Nedir?
 

Tavuk çiftliği kurulum maliyeti kurulacak çiftliğin türüne, arazi büyüklüğüne ve yetiştirilecek tavuk kapasitesine bağlı olarak değişir. Kurulacak tavuk çiftliği prefabrik, betonarme ve çadır çiftliği olabilir. Bu durumda maliyet betonarme çiftliklerde daha yüksek olacaktır.

Tavuk çiftliğinin kapasitesi kurulum maliyetinin değişiklik göstermesinin en önemli nedenleri arasında bulunur. Kurulacak çiftlik 500 tavuktan oluşacak çiftlikse ortalama 25-55 bin TL, 1000 tavuktan oluşacak çiftlikse 45-200 bin TL ve 2000 tavuktan oluşacaksa çiftlikse 85-300 bin TL aralığındadır. 5000 ve üzeri tavuk kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti ise 500 bin TL ve üzerindedir.

 

 

Tavuk Çiftliği Ne Kadar Kazandırır?
 

Tavuk çiftliği aylık kazanç ortalama olarak 15000-50000 bin TL aralığında değişir.
Tavuk çiftliğinin kazancı kurulan çiftliğin kapasite ve özelliklerine göre değişiklik gösterir. İlk aşamada kazancın yüksek olmasını beklememek hayal kırıklığına uğramayı azaltır. Çünkü ilk aşamada yeterli müşteriyi bulmak zor olabilir.

Tavuk çiftliği kurulması durumunda aylık kazanç ortalama olarak 15 - 50 bin TL aralığında değişir. Bu gelirde kurulan çiftliğin kapasitesi önemli etkendir. Kapasitesi büyük olan çiftliğin kazancının daha yüksek olması mümkündür. Ancak elde edilen kazançtan maliyetin düşülmesi ve gelirin hesaplanması kazancın net olarak anlaşılmasını sağlar. Kurulan çiftlik gezen tavuk çiftliğiyle gelirin daha yüksek olması mümkündür çünkü gezen tavuk yumurtası ve gezen tavuğun satış fiyatı daha yüksektir.

 

 

Gezen Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?
 

Gezen tavuk doğal ortamda gezinerek büyüyen, yem bulan ve yumurtlayan tavuktur. Gezen tavuk yumurtasının doğal olması insanlar tarafından talep görmesine neden olur. Bu nedenle de gezen tavuk çiftlikleri kurulur.

Gezen tavuk çiftliğinin kurulması için Tarım Bakanlığı’ndan onay alınır ve bakanlık esaslarına göre kurulumu yapılması gerekir. Çiftliğin kurulması için ilk olarak çiftlik arazisi belirlenir. Arazinin tavukların rahatça gezebileceği, yem bulabileceği ve güven içinde olacağı bir arazi olması gerekir. Arazinin belirlenmesi ardından tavuk kapasitesine uygun olarak kümes hazırlanır. Tavukların kümeste üşümemesi için ısıtma sistemi hazırlanır. Bu sayede hastalıkların önüne geçilebilir.

 

 

Gezen Tavuk Yumurtası Üretim Çiftliği Nasıl Olmalı?
 

Gezen tavuk yumurtası üretim çiftliğinin belirli kriterlere sahip olması gerekir. Tavukların gezeceği açık alan tavuk başına 2 metrekare olmalıdır. Alanın daha büyük olması güvenlik sorunlarına neden olur. Açık alan yanı sıra kümesin de tavuk başına 5-6 tavuğa 1 metrekare şeklinde olmalıdır. Aksi takdirde tavuklar hastalanabilir.

Tavukların gezeceği açık alanlarda güvenlik önlemi alınmalıdır. Bunun için açık alanın telle çevrilmesi önerilir. Bu sayede tavuklar dışında başka canlıların alana girmesi ve tavuklara zarar vermesi önlenir. Kümes içerisine tavukların bakımı ve yumurta için girecek kişilerin hijyen önlemlerini almaları gerekir. Bu sayede tavukların hijyen nedeniyle rahatsızlanmalarının önüne geçilir. Ayrıca çiftlikte tavuklar gezdikleri süre içerisinde doğru miktarda güneş ışığı almalıdır. Aksi takdirde fazla güneş nedeniyle rahatsızlık yaşamaları mümkündür. Bunlara ek olarak tavukların çiftlikte sağlıklı yaşamaları için aşılarının yapılması gerekir.

 

 

Tavuk Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
 

Tavuk yetiştiriciliği yapmak için tavukların yetiştirilmesi için uygun ortamın hazırlanması gerekir. Tavukların yetiştirilmesi için çadır, prefabrik ve betonarme alanlar tercih edilir. Yetiştiricilik için alan hazırlandıktan sonra tavukların beslenmesi, yumurtası ve kuluçkası için gerekli ekipmanlar satın alınır. Bu aşamada planlanan tavuk kapasitesinin dikkate alınması gerekir.

Yetiştirilecek tavuk cinsine uygun kümesin hazırlanması, kümesin suluk, yemlik ve tünek gibi eşyalarla tamamlanması gerekir. Böylelikle gerekli zamanlarda verilen yem, su ve diğer ihtiyaçlarla yumurta elde edilmesi mümkün olur. Tavukların çiftlikte sağlıklı olmaları için havalandırma, ısınma ve hijyen kurallarına da uyulması gerekir. Böylelikle hastalıklarla yakalanmadan yetiştiricilik yapılır ve buna bağlı olarak kazanç sağlanabilir.

 

 

Tavuk Çiftliği Kurulumu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
 

Tavuk çiftliği kurmak isteyenlerin gerekli olan belgeleri hazırlayarak kurulum için başvuru yapmaları gerekir. Yaptıkları başvuruların olumlu sonuçlanması ve aldıkları ruhsat sayesinde çiftliği kurmaları mümkün olur.

Tavuk çiftliği kurulumu için gerekli olan belgeler şunlardır;

  • Başvuru formu
  • Sgk kaydı
  • İmza sirküleri
  • İtfaiye raporu
  • Tapu belgesi veya kira sözleşmesi
  • Sigorta (tehlikeli maddeler sorumluluk sigortası)
  • Kapasite raporu
  • Çevre izni
  • Ruhsat harcı
  • İmar durum belgesi (tesisin bulunduğu alan için)
  • Yapı kullanma izni
  • İş akış şeması

Bu belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde alınması çiftlik için ruhsat almayı kolaylaştırır. Bu sayede kazanç elde edilmeye başlanabilir.

 

 

En Kazançlı Tavuk Cinsleri Hangileridir?
 

Tavuk çiftliğinin amaca uygun olarak kurulmuş olması kazancın planlanan oranda olması için yeterli değildir. Çünkü kurulan tavuk çiftliğinde geliri artıracak tavuk cinslerinin yetiştirilmesi gerekir.

Tavuk çiftlikleri için en kazançlı tavuk cinsleri şunlardır;

  • Lohman Brown: Tavuk cinsinin yıllık ortalama yumurta verimi 250-300 adettir. Tavuğun verdiği yumurta ise kahverengidir. Bu tavuklar yumurtası yanı sıra eti için de tercih edilirler.
  • Ligorin: Tavuk yetiştiricileri tarafından en fazla tercih edilen tavuk cinsidir. Bu tavukların yumurta verimi yıllık 300-350 adettir.
  • Rhode Island Red: Tavuk cinsi hem yumurtası hem de eti için yetiştirilir. Yıllık olarak 200 yumurta veren bu tavukların yumurtası ise kahverengidir.
  • Ataks: Türkiye yerli tavuk ırkı olan Ataks yılda 250 yumurta verir. Yumurtalarının rengi ise krem ve beyazdır. Diğer tavuk cinslerine göre fazla yem tüketir.

Bunlara ek olarak Atabey, Nick Brown, Plymouth ve Sussex tavukları da kazancı yüksek olan ırklar arasında bulunur.

 

 

Tavuklarda Dikkat Edilmesi Gereken Kümes Hastalıkları
 

Tavuklar tüm canlılarda görüldüğü gibi rahatsızlık yaşayabilen canlılardır. Bu nedenle tavuk yetiştiriciliği yapan kişilerin hastalıklara karşın dikkatli olmaları gerekir.

Tavuklarda dikkat edilmesi gereken kümes hastalıkları şunlardır;

  • Yalancı veba: Newcastle olarak bilinen hastalık virüs nedeniyle ortaya çıkar. Kümesteki pisliklerden ortaya çıkan bu virüsün tavuğa ulaşması nedeniyle tavuk ölümleri yaşanır. Ölüm yanı sıra felç ve yemek yememe belirtileri görülür.
  • Kanlı ishal: Parazit kaynaklı olan bu kümes hastalığı tavuklara ulaştığında hızla bulaşma gösterir. Tavukların ölümüyle sonuçlanan bu hastalığın belirtileri kanlı dışkı, halsizlik ve solgunluktur.
  • Kronik solunum yolu hastalığı: Kümes hayvanlarında yaygın görülen ancak ölüm oranı düşük olan hastalıktır. Anne tavuğun bu hastalığa yakalanmış olması civcivin de rahatsızlanmasına neden olur:
  • Kanibalizm: Ortaya çıkma nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalık nedeniyle tavuklar birbirlerini yaralamaya ve gagalamaya başlarlar. Bu rahatsızlık özellikle kalabalık ve aydınlık oranı yüksek olan kümeslerde görülür.

Bu hastalıkların engellenmesi için kümeslerin temizliğini sık sık yapılması, kümeslerin kalabalık olmaması, kaliteli yemlerin kullanılması ve kümeslere giriş çıkışın kısıtlanması gerekir.

 

 

Organik Yumurta Üreticiliği Tavsiyeleri
 

Organik yumurta üreticiliği tavuk çiftliklerinin en önemli kurulma amaçlarındandır. Çünkü insanların büyük bir bölümü organik yumurta tüketme istemekte ve bu amaçla satış yapan kişileri tercih etmektedir. Organik yumurta üreticiliği yapmak isteyenlerin kazanç elde etmeleri içinse verilen tavsiyeleri dikkate almaları gerekir.

İlk tavsiye organik yumurta üretmek isteyenlerin üretim alanını tavuk ve yumurta durumuna uygun şekilde ayarlamaları gerektiğidir. Arazide bir tavuk için ayrılması gereken alan 4 m² olmalıdır. İkinci tavsiye ise kümesler için verilir. Kaliteli yumurta eldesi için kümeslerin havalandırmasının sık sık yapılması ve temizliğe önem verilmesi gerekir. Kümes dışında tavuk yemliği ve suluklarının temiz olması gerekir. Ayrıca kümesteki tavuk sayısına uygun oranda yemlik ve suluk bulunmalıdır. Bu sayede tavukların beslenme ve yumurtlama sorunları ortaya çıkmaz.

 

 

Köy Yumurtası Kâr Ve Maliyet Hesaplaması
 

Köy yumurtası organik beslenmek isteyenlerin satın almayı tercih ettiği yumurtadır. Köy yumurtası üretmek için tesis kurduysanız kar ve maliyet hesaplaması yaparak tesisinizin kuruluş amacına ulaşıp ulaşmadığını görebilirsiniz.

Maliyet hesaplaması yaparken arazi, inşaat, tavuk, yem ve ekipman harcamalarını göz önüne almanız gerekir. Kuruluş maliyetini hesapladıktan sonra kar ve zarar hesaplamanızı yapmanız gerekir. Bunun için aylık kazancınızı, aylık gelir ve gider miktarınızı göz önüne alarak hesaplayabilirsiniz.

 

Kar etmeniz köy yumurtalarını satacak kişi ve firma bulmanız sayesinde mümkün olur. Yumurtalarınızı elden satarak büyük kazanç elde etmeniz kısa sürede mümkün olmadığından köy yumurtası alımı yapan firma ve tesislerle anlaşma yapmanız kar oranınızın artmasına yardımcı olur.

 

Sipariş Talep Formunu Doldurun

 

Sipariş ve Bilgi İçin 
05070788797 
ARAYIN














 

 

 

Sipariş ve Bilgi İçin 
05070788797
ARAYIN

1 Yorum

Cevdet:
15/12/2021, 07:55:34 PM
Cevap

Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Kafamdaki birçok soruya cevap buldum. Tavuk satışı için sizinle iletişime geçeceğim. Hayırlı işler

Yorum yapın